Cuprins

Lemnul este un material natural nobil, care aduce valoare si caldura oricarui interior. Posibilitatile in ceea ce priveste varietatea modelelor, a culorilor, a tipului de granulatie, a dimensiunii lamelelor, la care se adauga rezistenta si durabilitatea in timp, transforma pardoseala din lemn in vedeta materialelor propuse si alese pentru placarea podelei. Eleganta, stilul si rafinamentul unui spatiu sunt strans relationate de calitatea, frumusetea si atemporalitatea pe care parchetul din lemn le ofera, indiferent de incaperea in care este folosit.

Ce este parchetul din lemn?

Din perioada vechilor romani lemnul a fost folosit pentru a acoperi podeaua, ei fiind primii care au folosit tipul de dispunere al scandurilor din lemn in model herringbone (os de hering sau bradut). Parchetul din lemn este materialul natural care confera oricarui interior eleganta, rafinament si atemporalitate. Esentele de lemn din care este fabricat, dimensiunea placilor si varianta de asamblare sunt detalii care influenteaza modul in care noi percepem stilul de amenajare al unui interior. Stejarul, artarul, frasinul, pinul, mesteacanul, ciresul fac parte din categoria lemnului de esenta tare, preferat pentru realizarea pardoselii din lemn. Nu trebuie omise nici speciile de lemn exotic, de genul: bambus, teak, merbau, doussie sau iroko.

Forma clasica a parchetului din lemn se identifica cu bucati mici de lemn asezate in asa fel incat sa se obtina modele geometrice atractive. Interioarele moderne sunt compatibile cu pardoseala de lemn montata sub forma de scanduri, aratand ca o dusumea. Pentru un impact vizual puternic, parchetul clasic poate fi combinat cu mobilier si accesorii moderne, metoda des intalnita in interiorul apartamentelor pariziene.

Parchetul din lemn se imparte in doua categorii: parchet din lemn masiv si parchet stratificat. Ambele tipuri se realizeaza din lemn, dar cel stratificat, care se obtine prin lipirea a minimum doua straturi de lemn, avand astfel si diversi lianti in compozitia placii, este varianta moderna la care putem apela cand ne dorim o pardoseala din lemn pentru interiorul locuintei noastre.

Tipuri de pardoseala lemn

 Cand intentionezi sa imprimi o senzatie de caldura interiorului casei tale, este recomandat sa alegi pardoseala din lemn ca varianta de placare a podelei. Se disting mai multe tipuri de parchet din lemn pentru interior:

Pardoseala lemn masiv

Popularitatea acestui tip de pardoseala se datoreaza frumusetii, rezistentei si durabilitatii in timp. Daca este bine ingrijit, parchetul din lemn masiv va fi o mostenire pentru generatiile urmatoare. Partea estetica si rezistenta in timp sunt in stransa legatura cu tipul de lemn ales. Astfel, stejarul, artarul, mahonul sau ciresul brazilian a caror duritate este superioara altor specii de lemn, sunt varianta castigatoare pentru zonele de pardoseala cu trafic intens  precum holuri, bucatarii si livinguri.

Unele specii lemnoase au o prezenta a nodurilor sau fibrei mai pronuntata comparativ cu altele, dand personalitate incaperii. Conteaza si dimensiunea elementelor cand ne raportam la stilul de design pe care il putem obtine cu ajutorul parchetului din lemn masiv, care este disponibil sub forma de lamele sau scandura. Modelele geometrice se obtin prin montajul parchetului din lemn sub forma de lamele, care au o latime ce nu depaseste 70mm. O pardoseala din lemn moderna, va presupune folosirea bucatilor de lemn mai late de 70mm, adica a scandurilor, numita dusumea. Modelul liniar impus de lungimea si asezarea in paralel a scandurilor, ne permit sa obtinem o dusumea din lemn si la exterior, care va necesita un tratament special si intretinere pentru a face fata conditiilor climatice la care este expusa.

Pardoseala din lemn masiv poate fi aleasa in varianta prefinisata sau nefinisata. Prima optiune permite un montaj mai rapid si o garantie cuprinsa intre 15 si 25 de ani, datorita faptului ca lemnul este supus unui proces mai complex in fabrica, fiind impregnat cu un strat de poliuretan sau oxid de aluminiu, ceea ce ii mareste considerabil rezistenta si durabilitatea. Daca optezi pentru varianta nefinisata, costurile legate de montaj vor fi mai mari, iar durata garantiei nu va depasi 5 ani. Avantajul parchetului din lemn nefinisat este acela ca poti alege ce bait, lac sau culoare doresti in afara celor disponibile in cazul variantei prefinisate.

Pardoseala lemn stratificat

 Spre deosebire de pardoseala din lemn masiv, in cazul careia fiecare lamela sau scandura este obtinuta dintr-o singura bucata de lemn, parchetul din lemn stratificat este produs din cel putin doua straturi de lemn lipite intre ele, si avand sensurile de orientare ale fibrei perpendiculare intre ele. Datorita acestei modalitati de suprapunere incrucisate a straturilor, parchetul din lemn stratificat nu prezinta aceeasi sensibilitate in fata contractiilor si dilatarilor cauzate de variatiile de temperatura, caracteristica parchetului din lemn masiv.

Parchet dublu stratificat

Acest tip de parchet este format din doua straturi de lemn lipite intre ele. Stratul de suprafata este din lemn de esenta nobila, de unde si asemanarea la nivel estetic intre pardoseala stratificata si cea din lemn masiv. Grosimea redusa a placii de parchet creeaza o buna compatibilitate cu sistemele de incalzire prin pardoseala.

Parchet triplustratificat

Denumirea acestui produs ne sugereaza ca se imbina trei straturi de lemn pentru obtinerea lui. Ca si in cazul parchetului dublu stratificat, si cel triplustratificat are stratul de suprafata din lemn masiv, iar celelalte doua straturi – cel mediu si inferior – sunt obtinute din rasinoase sau HDF. Datorita grosimii, este mai putin indicat deasupra podelei care beneficiaza de incalzire, pretul de achizitie al parchetului din lemn triplustratificat fiind mai redus comparativ cu cel dublustratificat.

De ce sa alegi pardoseala din lemn

 Exista numeroase beneficii care te pot convinge sa alegi pardoseala din lemn. Frumusetea si caldura lemnului pot fi cu greu surclasate de alte tipuri de pardoseala. Totodata, rezistenta  si durabilitatea acestui material, daca este intretinut corespunzator, ii garanteaza prezenta in locuinta ta timp de generatii.

Faptul ca poate fi raschetat, lacuit sau vopsit ii va prelungi durata de viata, dar si aspectul care poate fi modificat in functie de preferinte sau stilul de amenajare. In cazul parchetului din lemn stratificat, raschetarea este posibila daca grosimea stratului de uzura, adica cel superior depaseste 2,5mm. Daca grosimea stratului este sub aceasta valoare este posibila doar reimpregnarea cu un strat proaspat de poliuretan atunci cand este nevoie, dar culoarea pardoselii va ramane cea din momentul achizitiei.

Parchetul din lemn masiv, fiind 100% natural, reactioneaza diferit de parchetul stratificat cand este expus modificarilor de temperatura sau umiditate. Pentru o buna pastrare a acestuia, umiditatea aerului trebuie sa fie cuprinsa intre 45-60% si se poate apela la ajutorul unui umidificator, iat temperatura ambientala trebuie sa fie cuprinsa intre 18-23 grade Celsius. Parchetul stratificat nu sufera modificari la nivelul structurii din cauza factorilor mentionati anterior, motiv pentru care este preferat de multi deoarece este mai usor de intretinut si de montat comparativ cu parchetul din lemn masiv, iar aspectul lor este similar.

Un alt plus alt parchetului din lemn stratificat este usurinta montajului care se realizeaza prin lipire sau in sistem flotant, cat si compatibilitatea cu sistemele de incalzire prin pardoseala.

Este important de mentionat ca pardoseala din lemn nu atrage praful sau acarienii, fiind recomandata persoanelor care sufera de alergii si/sau care au probleme respiratorii.

Lemnul folosit la pardoseala este un material silentios, usor de intretinut, care aduce valoare si caldura oricarui interior, motive pentru care este preferat de multi dintre noi.

Ce trebuie sa stii despre montajul parchetului din lemn

Dupa o investitie considerabila in urma achizitionarii materialului necesar placarii pardoselii cu lemn, recomandarea este ca montajul parchetului din lemn sa fie lasat in seama profesionistilor. Poti apela cu incredere la echipele noastre care te vor ajuta cu montajul si intretinerea periodica a pardoselii din lemn. Ne poti gasi pe siteul www.floors4you.ro sau in unul din cele doua showroomuri deschise in Bucuresti si Cluj-Napoca.

Faza premergatoare montajului parchetului din lemn presupune aclimatizarea placilor. Sunt necesare minimum 5 zile pentru acest proces, timp in care nu sunt indicate modificarile bruste de temperatura, care pot afecta structura lemnului.

Pasul care urmeaza este legat de pregatirea suprafetei suport pe care se va aplica parchetul din lemn. Aceasta trebuie sa fie plana, curata, uscata si stabila pentru a asigura substratul optim pe care se va monta pardoseala din lemn. Sapa din ciment, betonul sau un strat de lemn pot asigura baza pe care se va monta pardoseala din lemn.

Montajul parchetului din lemn presupune lipirea cu adeziv de stratul suport sau a lamelelor intre ele, fixarea prin cuie – metoda aplicata in cazul instalarii parchetului din lemn masiv, sau instalarea in sistem flotant de tip „click”. Ultima varianta se foloseste in cazul parchetului din lemn stratificat, avand posibilitatea de a desface podeaua si de a o muta intr-un alt spatiu daca este nevoie.

Cum se intretine corect pardoseala din lemn

 Intretinerea parchetului din lemn este posibila cu un minimum de efort. Folosete produse care sa nu atace prin continut sau structura lor, suprafata parchetului din lemn. Ai nevoie de o matura moala, un aspirator la care sa atasezi o perie care nu zgaraie si un mop umezit.

In cazul in care se varsa un lichid pe suprafata pardoselii din lemn, curata imediat pentru a nu permite deformarea sau patarea zonei si apeleaza la o solutie delicata de curatare daca este cazul.

La un interval de 10-15 ani se recomanda, pentru intretinerea parchetului din lemn, procesul de raschetare. Acesta permite si alegerea unui nou bait, lac sau culoare pentru pardoseala in cazul in care simti nevoia de o schimbare. Si parchetul din lemn stratificat poate beneficia de aceasta procedura cu conditia ca stratul de uzura, adica cel pe care pasim, sa fie de minimum 2,5mm grosime.

 Fiind vorba de o procedura speciala, trebuie sa apelezi la o echipa de profesionisti care sa se ocupe de raschetarea parchetului si fazele urmatoare acestei proceduri precum baituire, lacuire, vopsire. In acest sens, te poti baza pe profesionalismul echipelor de la Floors4you, care vor readuce prospetimea pardoselii de lemn in spatiul tau.

 

In conluzie, daca doresti o pardoseala de calitate, eleganta si care sa treaca testul timpului, nu ezita sa alegi parchetul din lemn care va aduce valoare, caldura si unicitate oricarui spatiu. Lasa-te inspirat de diveritatea de modele pe care ti le punem la dispozitie si alege modelul potrivit casei tale!