Cuprins
Daca te muti in casa noua sau pur si simplu renovezi, ai ajuns cu siguranta si la momentul in care te-ai intrebat ce fel de pardoseala ar trebui sa alegi si de ce factori ar trebui sa tii cont in luarea acestei decizii. Pentru unii este foarte importanta calitatea, pentru altii pretul sau designul. Indiferent de criteriile dupa care te orientezi, este recomandat sa alegi produse rezistente si durabile pentru pardoseala locuintei tale, adaptate modului tau de viata si corespunzatoare stilului de amenajare abordat.
Unul dintre materialele potrivite oricarui spatiu din locuinta, inclusiv pentru zonele expuse la umezeala, este pardoseala SPC. Te ajut sa afli mai multe despre pardoseala vinil in urmatoarele randuri si poate vei constata ca acest produs corespunde asteptarilor si nevoilor tale.
Cum alegi pardoseala pentru casa ta
Multitudinea de produse destinate placarii pardoselii poate face dificila decizia in ceea ce priveste alegerea potrivita pentru locuinta ta. Decizia finala depinde de mai multi factori, cum ar fi pretul, calitatea, rezistenta, durabilitatea si designul, practic aspecte care vor cantari diferit pentru fiecare dintre noi. Cu cat te documentezi mai mult, cu cat compari avantajele si dezavantajele ce vin la pachet cu diversele tipuri de pardoseala, cu atat iti va fi mai usor sa alegi materialul potrivit pentru podeaua casei tale. O scurta prezentare a acestor produse ar fi benefica pentru oricine are o dilema in ceea ce priveste alegerea tipului de pardoseala. Pe scurt, lista ar cuprinde urmatoarele materiale:
- Parchetul – este indiscutabil cel mai cunoscut si folosit produs pentru acoperirea pardoselii. Impartit in 3 categorii: din lemn masiv, stratificat si laminat, avantajele acestuia se traduc prin durabilitate, eleganta, senzatia de caldura. Tratat cu solutii speciale poate fi utilizat chiar si in spatiile expuse umezelii. Pretul este uneori un dezavantaj, dar alegand acest material te vei bucura de calitatea lui un timp indelungat si astfel investitia initiala ar fi justificata.
- Placile ceramice – preferate pentru spatiul baii, bucatariei si uneori in holuri, reprezinta o varianta pe lista de preferinte a multor clienti. Varietatatea culorilor, a texturilor, a dimensiunii placilor, rezistenta si, uneori, pretul reprezinta atuurile cu care acest material este promovat.
- Pardoseala din vinil – cunoscuta si ca pardoseala SPC este la momentul actual cea mai buna varianta de pe piata, cand discutam despre tipuri de pardoseli impermeabile, rezistente si durabile, care poate fi utilizata in orice incapere a locuintei, avand un aspect care imita lemnul sau piatra.
- Piatra naturala – marmura, granitul, travertinul, calcarul, ardezia, onixul – sunt variante alese de cei care doresc sa imprime o senzatie de pretiozitate interioarelor. Sunt materiale foarte rezistente, frumoase, care imbogatesc vizual orice spatiu, dar in acelasi timp sunt si pretentioase si usor inaccesibile datorita pretului.
- Pardoselile epoxidice – specifice in general spatiilor comerciale, dar agreate de unele persoane si in locuintele lor, acestea se toarna pe suprafata podelei putand avea culori diverse si modele. Avantajul lor il reprezinta usurinta intretinerii si o hidroizolare foarte buna.
- Pardoseli din pluta – preferate de multi deoarece pluta este un material natural, rezistent la uzura, usor de intretinut, termo si fonoizolator, placut la atingere.
- Linoleumul – cu toate ca utilizarea lui s-a redus considerabil prin raportare la anii din secolul trecut, acest produs natural se remarca printr-un pret avantajos, rezistenta la uzura si usurinta montajului.
- Pardoseli Klinker – antiderapante, durabile si rezistente se potrivesc foarte bine stilului rustic de amenajare.
Indiferent de materialul pe care il preferi pentru placarea pardoselii, incearca sa iei in calcul stilul de amenajare abordat precum si destinatia spatiului (baie, bucatarie, living etc.). Un produs usor de integrat in orice tip de amenajare si care are si calitatea de a fi impermeabil este parchetul SPC. Afla mai multe despre acesta in randurile care urmeaza!
Ce este pardoseala SPC?
Daca te intrebi ce inseamna parchet SPC, vei afla ca este vorba despre un material sintetic 100%, care are in compozitie pudra de piatra si PVC, ingrediente care ii confera flexibilitate, rezistenta, impermeabilitate si silentiozitate. Acest material inovator a carui prescurtare vine de la Stone Plastic Composite sau Stone Polimer Composite este format din 5 straturi care ii confera calitatile deja mentionate:
- stratul UV asigura rezistenta la pete, la apa si previne decolorarea;
- stratul de uzura previne abraziunea;
- stratul decorativ ii confera aspectul de lemn sau piatra;
- interiorul SPC format dintr-o placa rigida care are in compozitie pudra de piatra si PVC; datorita acestui miez, parchetul nu se contracta, nici nu se deformeaza in urma modificarilor de temperatura sau umiditate, fiind totodata impermeabil si extrem de rezistent la uzura;
- stratul de la baza este format din pluta sau spuma si este cel care intra in contact cu suprafata pe care se monteaza pardoseala din vinil SPC.
Ar trebui sa stii ca pretul parchetului SPC reprezinta o alta bulina alba pe lista de avantaje ale acestui material apreciat in randul arhitectilor, designerilor de interior si al constructorilor. Pentru a te convinge si tu, iti vom prezenta in cele ce urmeaza beneficiile care vin la pachet cu pardoseala din vinil.
Avantaje pardoseala vinil SPC
Inainte de a lua o hotarare in ceea ce priveste tipul de pardoseala pe care il vei folosi in locuinta ta, cu siguranta vei tine cont de avantajele pe care ti le va aduce produsul pe care urmeza sa il alegi. Pardoseala din vinil SPC are numeroase calitati, care o pot situa in topul preferintelor tale. Parcurge lista acestora si convinge-te singur ca pardoseala vinil are avantaje numeroase:
- Este 100% impermeabila datorita miezului dur din PVC, care ii asigura rezistenta la contactul cu lichide sau mediile umede in care se monteaza;
- Pretul accesibil atat la achizitionare cat si la partea de montaj. Pardoseala vinil are un pret cu mult redus in raport cu alte tipuri de pardoseala.
- Asamblare facila care se poate realiza in doua moduri: in sistem flotanat – cu conditia ca substratul sa fie solid, curatat si drept. Sunt permise mici denivelari, in limita a 2mm la o lungime de 1m. Este necesar un cutter cu care se vor taia placile si se vor monta conform sistemului click. Pentru a doua varianta, care este mai putin folosita, ai nevoie de adeziv parchet SPC deoarece montajul se realizeaza prin lipire.
- Curatare si intretinere usoare. Se curata fara probleme cu aspiratorul, mopul sau matura iar in cazul petelor o substanta cu ph neutru (7-9) este cea mai buna alegere pentru pardoseala SPC.
- Rezistenta la traffic intens, datorita miezului rigid din interior format din pudra de piatra si PVC.
- Aspect variat atat din punct de vedere al texturii cat si al culorilor. Poate imita foarte bine lemnul sau piatra, avantajul fiind ca parchetul SPC este mai moale si placut la atingere in comparatie cu acestea.
- Rezitenta la alunecare, datorita flexibilitatii placilor cat si posibilitatii ca suprafata acestora sa fie embosata (in relief).
- Compatibilitate cu sistemele de incalzire prin pardoseala, care pot fi pe baza de apa sau electrice. Una dintre conditii este ca sistemul de incalzire sa fie situat la o adancime de minimum 13mm sub pardoseala suport pe care se va monta parchetul SPC.
- Posibilitatea reutilizarii si relocarii. Datorita sistemului click folosit la montaj, este usor sa se demonteze pardoseala vinil si sa se instaleze intr-un spatiu diferit daca este nevoie.
- Este silentioasa, datorita stratului de spuma care se afla la baza placii parchetului vinil. Modelele care au atasat un strat de spuma IXPE asigura o izolare fonica superioara si o diminuare a zgomotului produs de pasi, cu pana la 22dB.
- Sigura pentru copii si animalele de companie datorita calitatii de a avea zero emisii toxice. In procesul de fabricare nu se folosesc substante precum formaldehide, benzen sau ftalati, prezente in compozitia altor tipuri de material destinate placarii pardoselii.
Nu se contracta, nu se dilata chiar daca este montata in spatii supuse fluctuatiilor de temperatura
In cazul in care calitatile pardoselii SPC te-au convins, este timpul sa afli cat de usor este procesul de montare si ce anume presupune.
Montajul pardoselii SPC
Procesul de instalare al parchetului vinil nu este unul dificil, dar in cazul in care nu esti pasionat de bricolaj, poti plasa proiectul echipei noastre de profesionisti, care iti va oferi cele mai bune servicii si recomandari in ceea ce priveste montajul si intretinerea pardoselii SPC.
Parchetul vinil se monteaza in sistem flotant, pe suprafete drepte (sunt permise denivelari de maximum 2mm la o lungime de 1m), curatate si uscate. Placile se taie cu cutterul si se imbina datorita sistemului click. Unul dintre avantaje il reprezinta faptul ca se poate fixa direct pe suprafete de beton, placaj, OSB, PAL, lemn masiv, parchet din lemn masiv, cu conditia ca pardoselile existente sa fie fixate ferm de pardoseala strucurala. Majoritatea modelelor de parchet SPC au un strat de spuma (IXPE) la baza, eliminand astfel necesitatea folosirii vreunei folii cum se procedeaza in cazul instalarii parchetului laminat. Se reduc astfel timpul si manopera necesare montajului.
In incaperile expuse umiditatii precum bai, bucatarii, beciuri, se recomanda montajul parchetului SPC prin lipire pe baza de adeziv. Se elimina astfel posibilitatea patrunderii apei sub placile de parchet vinil.
Cum se intretine parchetul SPC
Cu un aspect care imita fidel lemnul sau piatra, parchetul SPC poate parea pretentios cand te gandesti la modul de curatare si intretinere. Datorita structurii sale, pardoseala vinil este foarte usor de intretinut si curatat. Aspiratorul, mopul sau matura sunt singurele obiecte casnice necesare pentru procesul de curatare al acestui tip de suprafata. In cazul petelor, este suficient un detergent delicat, cu pH neutru (7-9).
Pardoseala vinil SPC nu are nevoie de sigilare sau tratamente deosebite care sa ii asigure impermeabilitatea, rezistenta la alunecare si trafic intens.
Daca ai parcurs tot articolul si esti convins ca parchetul SPC este potrivit pentru pardoseala casei tale, nu ezita sa ne contactezi prin email sau telefonic, sau mai bine, fa-ne o vizita la unul din showroomurile noastre deschise in Bucuresti ( B-dul Alexandru Ioan Cuza, Nr.32A, sector 1) si Cluj-Napoca (Calea Dorobantilor, Nr.24), pentru a-ti oferi serviciile noastre de o calitate ireprosabila!